TRADICIONALNI DOGODEK (Kravji bal)

O Kravjem balu:

Kravji bal je najstarejša prireditev, ki je bila do petdesetih let predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Turistično društvo Bohinj prireditev organizira sedaj že več kot 50 let. Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo “basengo” – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. V idiličnem Ukancu vedno poskrbimo za bogat program z dobrim ansamblom, folkloro in godbo na pihala ter za dobro domačo hrano in pijačo. Kravji bal je pravi bohinjski praznik, ki ga ne smete zamuditi.

Kravji bal je torej zaključna prireditev sezone, ki se odvija na prireditvenem prostoru pod Pršivcem v Ukancu, in je hkrati najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji poteka že od leta 1954. Le malokdo od Bohinjcev se še spominja začetkov prireditve, ki izhaja, iz praznovanja v poklon planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav iz bohinjskih planin nazaj v dolino.

Gospodarji so jim v stari gostilni pri Tomaževcu v Bohinjski Češnjici zabavo, o kateri se je glas zanesel po vsem Bohinju in so se je udeleževali v vedno večjem številu. Okoli leta 1925 so jo združili z zaključkom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov. Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma.

Prireditev je sicer odvisna od vremenskih pogojev, vendar je v vseh svojih letih delovanja le malokrat odpadla. Zaradi svojega prekrasnega ambienta ob jezeru pod Pršivcem, je pravi magnet za turiste, poleg tega pa bližina slapa Savice, žičnice Vogel, možnost sprehodov po okolici in bogat zabavno-kulturni program omogočajo več kot kvalitetno preživeto jesensko nedeljo.

Prednost in privlačnost prireditve je vsekakor tradicija in prenašanje le te na mlajše rodove, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce. Ogledamo si lahko opravo in opremo (basengo) planšarjev ter s cvetjem okrašene trope živine, nastope folklornih skupin, godbo na pihala, zabavne kmečke in pastirske igre, v zadnjih letih pa pripravljamo tudi prikaz gozdarskih orodij in naprav ter varne rabe le-teh.

Na Kravjem balu pa seveda ne manjka niti dobre hrane in pijače. Poskusimo lahko pristne kmečke dobrote iz kmečke kuhinje ter pravi Bohinjski sir. Za spominek pa domov odnesemo katerega od izdelkov domače obrti, ki jih lahko kupite na sejemskem delu prireditve. Ali kot je rad povedal “Ukčev ata” (Franc Cvetek) v svojih pozdravnih govorih na kravjem balu: “Pa tud’ ostali državljani gredo z Bohinja okrepčani, na duhu in telesu sveži pridobijo tud’ na teži!”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja