NARAVNE IN KULTURNE ZNAMENITOSTI

NARAVNA ZNAMENITOST:

Bohinjsko jezero

bohinj_302252

Opis:

Bohinjsko jezero leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi in premore skoraj 100 milijonov kubičnih metrov vode. Po stari bohinjski šali le za en »škaf«, če je ta zadosti velik. Jezerska kotanja, ki se strmo spušča, je nerazčlenjena in brez plitvin. Pretočno jezero se poleti na površini segreje do 22°C, pozimi pa pogosto tudi zmrzne. Gladina vode se ob močnem deževju zviša za 2 do 3 m.

BOHINJSKO JEZERO V ŠTEVILKAH

 • nadmorska višina gladine: 526 m
 • dolžina jezera: 4100 m (najdaljša diagonala)
 • največja širina: do 1200 m
 • količina vode: 92,5 milijonov m3
 • največja globina: 45 m
 • površina jezera: 318 ha
 • dolžina jezerske obale (ni vedno enako izmerjena): 11,35 km
Voda v Bohinjskem jezeru se obnovi trikrat letno. Glavni dotok je Savica, glavni odtok pa Sava Bohinjka. Več kot tretjina vode vanj priteka skozi kraške izvire pod jezersko gladino ob severni obali. Ob velikem deževju kraške vode privrejo na površje v izviru Govic na pobočju Pršivca.

ZANIMIVOSTI BOHINJSKEGA JEZERA

 • ob koncu zadnje poledenitve je bilo Bohinjsko jezero višje za približno 18 m (segalo je do Stare Fužine)
 • le desetina Bohinjskega jezera je plitvejša od 10 m in kar 80 % ga je globljega od 20 m, 20 % celo od 40 m
 • med zaselkom Sveti Duh in prireditvenim prostorom Pod Skalco je nahajališče jezerske krede
 • južno od Svetega Duha je eno redkih nahajališč kremenovega porfirja v Julijskih Alpah
 • v Bohinjskem jezeru živi kar 65 vrst alg, 8 vrst mehkužcev in 5 vrst rib
 • iz Bohinjskega jezera odteka druga najkrajša reka v Sloveniji, Jezernica, ki se od sotočja z Mostnico (100 m od mosta) imenuje Sava Bohinjka

 BOHINJSKO JEZERO IN AKTIVNOSTI

Bohinjsko jezero je za ljubitelje vodnih aktivnosti primerno v vseh letnih časih. V toplejših mesecih lahko v njem plavate, se vozite s čolnom, srfom, kajakom ali kanujem, lovite ribe in se potapljate. Pozimi včasih (čeprav vse redkeje) ponudi tudi možnost drsanja. Privoščite si lahko čudovito panoramsko vožnjo s turistično ladjo ali pa samo sproščujoč sprehod ob njegovi obali.
ZA VEČ ZNAMITOSTI LAHKO POIŠČITE TUKAJ: ( http://www.bohinj.si/si/o_bohinju/spoznajte_bohinj/naravna_dediscina )

 KULTURNA ZNAMENITOST:

Pokopališče iz prve svetovne vojne v Ukancu

Opis:

komemoracija_ukanc2008_01Vojaško pokopališče v Ukancu leži na položnem pobočju pod spodnjo postajo gondolske žičnice za Vogel, nad cesto, ki vodi proti slapu Savica. Na njem je v ravnih vrstah 282 grobov, obdanih z naravnimi kamni, z lesenimi križi na betonskih podstavkih. Pokopališče zamejuje lesen plot.

Na zaključku poti, ki vodi od vhoda z železnimi kovanimi vrati in s portalom, na katerih sta letnici 1914-1918, je okoli 1,5 m visok spomenik iz naravnega kamna, posvečen padlim vojakom, junakom Krna in braniteljem Bohinja v letih 1915-1916, kar poudarjata nemški in slovenski napis.
Sredi pokopališča stoji lesena kapelica iz smrekovih okroglic, krita s skodlami, za katero je več let skrbel domačin, slikar Valentin Hodnik. Na slemenu je manjši stolpič. Pred kapelico je nekaj stopnic iz naravnega kamna. V podstavek je vzidana spominska plošča padlim vojakom različnih narodnosti.

Za več znamenitosti lahko poiščite tukaj: ( http://www.bohinj.si/si/o_bohinju/spoznajte_bohinj/kulturne_zanimivosti )

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja